ВЕЛИКИ ЦИРКУС, Аутор: Пјер Клостерман
кликните за увећање

ВЕЛИКИ ЦИРКУС, Аутор: Пјер Клостерман

Број прегледа: 317
Цена: 990 rsd
ком. додај у корпу
Опис:

Рођен је као син дипломата у Бразилу. Убрзо након капитулације Француске прешао је у Уједињено Краљевство. Примљен је у пилотску школу у Кранвелу, а 1942. у 61. оперативно-тренажну јединицу у Рендалу, да би 21. јануара 1943. у чину наредника био распоређен у 341. ескадрилу (Алзас) Слободне Француске. Под командом Ренеа Мушота ескадрила је тада била у Шкотској, али је ускоро била пребачена за Бигин Хил, да би извршавала задатке летећи на ловцима Супермарин Спитфајер IX.
Клостерман је стекао корисна искуства на својим првим летовима изнад Француске у пролеће 1943. и тада је први пут известио о ваздушној победи, 17. јуна, када је погодио и оштетио немачки Месершмит Бф-109. Потом, на дан 27. јула, његов ловачки пук је пратио америчке дневне бомбардере типа Мартин Мародер у нападу на Триквил. Када су бомбардери окренули за повратак кући после извршеног напада, непријатељски авиони су се појавили приближавајући се са југоистока. Пилоти 341. ескадриле окренули су улево да пођу у пењање, „ка сунцу“ но одмах затим морали су да прискоче у помоћ 485. ескадрили јер је она нападнута. Почело је прегањање по небу и борба на висини од 6 400 m са Мушотом на челу, који је повео своје пилоте против 14 немачких ловаца Фоке Вулф Fw-190. Капетан Л. Ц. Мартел и његов пратилац Клостерман оборили су сваки по два Фоке Вулфа. Тачно месец дана касније, 341. ескадрила је пратила америчке бомбардере летеће тврђаве Б-17 у напад на бродоградилишта у Сен Омеру. Током борби Спитфајери су се распршили, а Клостермана је напало осам немачких Фоке Вулфова. Успео је да једнога обори, а потом да умакне својим гониоцима. Али се Мушот није вратио са те акције. Клостерманова последња ваздушна победа у 341. ескадрили, био је Месершмит Бф-109 којег је оборио 26. октобра. При нападима на циљеве на земљи, он је уништио два железничка воза и пет камиона, а и касније се посебно истакао у нападима на сличне циљеве.
Након рата, Клостерман је радио као инжењер, учествујући у оснивању Ремс-Авијејшена, радећи као представник Цесне и за Рено. Клостерман је имао успешну политичку каријеру, служећи осам мандата као посланик у Француској народној скупштини између 1946. и 1969. Такође се кратко активирао у француском ратном ваздухопловству 1956-57. током Алжирског рата.

Током Фолкландског рата између Аргентине и Уједињеног Краљевства, Клостерман је наводно честитао аргентинским пилотима на њиховој храбрости. Као резултат ове „издаје“ РАФ-а, Клостерман је привукао много антипатије од стране Уједињеног Краљевства. Такође је привукао пажњу на себе због противљењу Заливском рату.

"Велики циркус" је једна од великих књига које су проистекле из рата од 1939–45. године.
Вилијем Фокнер

Као борбеном пилоту и младом командиру са рекордом од 420 оперативна лета, прво у славној ескадрили Слободне Француске у Великој Британији названој „Алзас,” затим у јединицама РАФ, Пјеру Клостерману нема равног.
Сер Џон Слесор, носилац највиших британских војних одликовања,
главни командант РАФ

Пјер Клостерман је ратни пилот чије ће акције у борбама увек служити као пример другима. Прикључивши се ескадрили Темпестс у склопу РАФ, изводио је летове са изузетном смелошћу и дао кључни допринос великој слави француских борбених ескадрила. Завршио је своју изванредну каријеру са само 24 године, са укупним збиром од 600 сати борбених летова и 33 оборена непријатељска авиона, што му даје титулу најбољег француског борбеног пилота.
Шарл де Гол
ПРЕПОРУЧУЈЕМО
Судбина човека у савременом свету, Аутор: Николај Берђајев Судбина човека у савременом свету, Аутор: Николај Берђајев
Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи
АРБАНАШКА ЛИГА, Аутор: Миладин Бојић АРБАНАШКА ЛИГА, Аутор: Миладин Бојић
ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, Аутор: Драгољуб Р. Живојиновић ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, Аутор: Драгољуб Р. Живојиновић
ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, Аутор: Епископ Атанасије ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, Аутор: Епископ Атанасије
ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ РАТНА БИОГРАФИЈА 1941-1944, Аутор: Милош Тимотијевић ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ РАТНА БИОГРАФИЈА 1941-1944, Аутор: Милош Тимотијевић
БАЛКАН КАО СУДБИНА, Аутор: Ђурица Крстић БАЛКАН КАО СУДБИНА, Аутор: Ђурица Крстић
Супер повољно
Сребреничка подвала, Аутор: Ратко П.Шкрбић Сребреничка подвала, Аутор: Ратко П.Шкрбић
Гајење домаћих животиња, уз помоћ традиционалних знања, Аутор: Др ветеринарске медицине Милојко Урошевић Гајење домаћих животиња, уз помоћ традиционалних знања, Аутор: Др ветеринарске медицине Милојко Урошевић
Краљеубиство у Марсељу, Аутор: Јован Качаки Краљеубиство у Марсељу, Аутор: Јован Качаки
ИСТОРИЈА РЕЛИГИЈЕ, Аутор: Драган Протић ИСТОРИЈА РЕЛИГИЈЕ, Аутор: Драган Протић
Балканске успомене, Аутор: Василиј Штрандман Балканске успомене, Аутор: Василиј Штрандман
СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВИЋ 1920-1930, Аутор: Др Александар Д. Средојевић СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВИЋ 1920-1930, Аутор: Др Александар Д. Средојевић
Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи
ДОСИЈЕ САРАЈЕВО, Аутор: Миливоје Иванишевић ДОСИЈЕ САРАЈЕВО, Аутор: Миливоје Иванишевић
Успешно додато у корпу.

Прегледај корпу     Настави куповину