Повеље и писма деспота Стефана, Аутор: Александар Младеновић
кликните за увећање

Повеље и писма деспота Стефана, Аутор: Александар Младеновић

Број прегледа: 1.073
Цена: 3.300 rsd
ком. додај у корпу
Опис:

Стефан, син кнеза Лазара и кнегиње Милице, започео је врло млад да, уз помоћ своје мајке, влада Србијом, и то као кнез до 1402, а од те године па до смрти – као деспот, добивши ову титулу од Византије.
Овде су донети сви сачувани документи на српскословенском и српском језику који су изашли из Деспотове канцеларије од 1392. до 1427. г. Повеље (16), по садржини већином даровнице, упућене су манастирима на Светој Гори: Хиландару, Великој Лаври, Пантелејмону и Ватопеду, затим, у Србији: Милешеви и Високим Дечанима, као и једном манастиру у Румунији, чије је подизање помогао кнез Лазар.
Посебну повељу о пријатељству, међусобним односима и трговини деспот Стефан је упутио Дубровнику, којом истовремено потврђује такве повеље ранијих српских владара.
Једно кратко писмо кнегиње Милице Дубровнику сачувано је у оригиналу, док остала писма, послата из Србије Дубровачкој општини и обратно, представљају Дубровачке преписе.
Писма (58) су издата у графији изворника, а такође и повеље од којих је донесен и превод на данашњи српски књижевни језик. За све повеље и писма дати су и снимци изворника.
Ово издање поменутих докумената корисно ће служити проучаваоцима српске историје времена после Косовске битке (1389. г. ), затим филолозима, домаћим и страним, посебно ономастичарима, и другима.
Списи донети у овој књизи Повеље и писма деспота Стефана, заједно са списима донетим раније у књизи Повеље кнеза Лазара, упознају све заинтересоване са једним делом живота Србије пре и после Косовске битке (1389. г.), Србије кнеза Лазара и деспота Стефана, којом су отац и син владали преко пола века.
ПРЕПОРУЧУЈЕМО
Судбина човека у савременом свету, Аутор: Николај Берђајев Судбина човека у савременом свету, Аутор: Николај Берђајев
Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи
АРБАНАШКА ЛИГА, Аутор: Миладин Бојић АРБАНАШКА ЛИГА, Аутор: Миладин Бојић
ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, Аутор: Драгољуб Р. Живојиновић ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, Аутор: Драгољуб Р. Живојиновић
ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, Аутор: Епископ Атанасије ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, Аутор: Епископ Атанасије
ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ РАТНА БИОГРАФИЈА 1941-1944, Аутор: Милош Тимотијевић ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ РАТНА БИОГРАФИЈА 1941-1944, Аутор: Милош Тимотијевић
БАЛКАН КАО СУДБИНА, Аутор: Ђурица Крстић БАЛКАН КАО СУДБИНА, Аутор: Ђурица Крстић
Супер повољно
Сребреничка подвала, Аутор: Ратко П.Шкрбић Сребреничка подвала, Аутор: Ратко П.Шкрбић
Гајење домаћих животиња, уз помоћ традиционалних знања, Аутор: Др ветеринарске медицине Милојко Урошевић Гајење домаћих животиња, уз помоћ традиционалних знања, Аутор: Др ветеринарске медицине Милојко Урошевић
Краљеубиство у Марсељу, Аутор: Јован Качаки Краљеубиство у Марсељу, Аутор: Јован Качаки
ИСТОРИЈА РЕЛИГИЈЕ, Аутор: Драган Протић ИСТОРИЈА РЕЛИГИЈЕ, Аутор: Драган Протић
Балканске успомене, Аутор: Василиј Штрандман Балканске успомене, Аутор: Василиј Штрандман
СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВИЋ 1920-1930, Аутор: Др Александар Д. Средојевић СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВИЋ 1920-1930, Аутор: Др Александар Д. Средојевић
Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи
ДОСИЈЕ САРАЈЕВО, Аутор: Миливоје Иванишевић ДОСИЈЕ САРАЈЕВО, Аутор: Миливоје Иванишевић
Успешно додато у корпу.

Прегледај корпу     Настави куповину