Република Српска крајина, државна документа, Аутор: Слободан Јарчевић
кликните за увећање

Република Српска крајина, државна документа, Аутор: Слободан Јарчевић

Број прегледа: 2.390
Цена: 3.850 rsd
ком. додај у корпу
Опис:

"Република Српска Крајина - државна документа" Слободана Јарчевића уклања вео тајни о оснивању, трајању и окупацији ове српске државе, чији су нововековни државни корени дубљи од оних у Црној Гори и Србији. Свет није желео РСК, а већина државника и политичара у осталим српским земљама су једва чекали да нестане - верујући да ће на преосталим српским земљама бити мир и свеопште сагласје с Међународном заједницом. Све се десило друкчије. Пристајањем на прогон свог народа из Републике Српске Крајине, српски прваци су се суочили (као последицама) с претешким непријатељским изазовом на Метохији и Косову, брисању српских трагова у БиХ и скоро непремостивим јазом између Црне Горе и Србије.

У овој књизи ће аутор, прегледно, приказати улогу познатих политичара на власти и у опозицији - због које ће српски народ, незнано колико дуго, патити.

Књига обилује доказима да су се мировни посредници Уједињених нација, Европске уније, ОЕБС-а и сталних чланица Савета безбедности тешко огрешили о Повељу УН о правима човека. Они нису уважавали ниједну њену одредницу кад је требало да се примени на српски народ у РСК и Хрватској. Такав поступак је представљао застрашујућу спремност државника, кад им је у питању национални и лични интерес, да безобзирно погазе сваку међународну правну норму и да, свесно, препусте народе страдању, а државе пропадању. Ову невеселу слику данашње цивилизације нам представља аутор у ставовима двојице америчких, једног норвешког и једног руског политичара. Сајрус Венс ће, у фебруару 1993. године, изговорити да је Хрватска извршила злочине над Србима, али да се против ње не може ништа предузети, јер то није предвиђено ниједном од резолуција Савета безбедности. Норвежанин Кнут Волебек ће, у јуну 1993, у Женеви, рећи да се резолуције СБ морају спровести - иако су писане на штету Срба и РСК! Амерички амбасадор у Загребу Питер Галбрајт ће, у марту 1994, рећи Крајишницима да морају да имају на уму ''да су постојали Индијанци и да су имали земљу, али да више нема Индијанаца, а има њихове земље''. Слично је, представницима РСК, поручио и заменик министра за иностране послове Русије Виталиј Ћуркин. У фебруару 1993. је, у Њујорку, дрско, рекао да РСК мора да се угаси и врати у Хрватску, а ако се то не деси, запретио је, ''Србија ће остати и без Косова''.

Слика о данашњој цивилизацији допуњава се и приказом судбине појединих учесника у догађајима у Југославији, од 1990. до 1995. године. Норвешки генерал Валгрен Ларс Ерик је радио у Међународној конференцији о Југославији само неколико месеци 1993. године и повучен је – зато што је, на предлог Крајишника, покренуо питање прогона Срба из Славоније и градова у Хрватској. Амерички фоторепортер Расел Гордон је избачен с посла, јер је објавио два чланка о терору муслимана и Хрвата над православним Србима. С посла је избачена и држављанка Холандије Кристина Грбић-Гудинг, јер се усудила да холандским редакцијама достављала истините податке о страдању Срба. Из француске армије су избачени др пуковник Патрик Барио и супруга Ева Крепа, поручник, јер су објавили књигу о терору Хрватске над Србима. С посла у Студентском културном центру у Београду, 1993, удаљен је Предраг Драгић Кијук, српски књижевник и критичар, јер је помагао дипломатији РСК.

Књига ''Република Српска крајина - државна документа'' Слободана Јарчевића је скуп докумената каква се, у свакој држави, могу обелоданити тек после педесет и више година. Знано је да је архива Владе и Скупштине у Книну однесена у Загреб, а архива Представништва и Министарства за иностране послове РСК у Београду је негде склоњена. То је урадила полиција Србије 26. фебруара 1996. године. На срећу, аутор је нешто од докумената спасио у копијама и рукописима, а део документације је нашао код познаника. Иако је документација о сепаратистичким ратовима у Југославији, 1990 -1995, непотпуна, њени садржаји су довољни да осветле улогу сваког од српских државника и интелектуалаца - и оних из власти, и оних из опозиције. Мало ко од њих се може похвалити да се часно одужио Отаџбини и Народу. У првом реду (документа показују), то нису учинили: Добрица Ћосић, Слободан Милошевић, Зоран Лилић, Мило Ђукановић, Момо Булатовић, Вук Драшковић, Зоран Ђинђић и многи други, као и неки у Републици Српској и Републици Српској Крајини, и бројни интелектуалци у свим српским земљама.

Непроцењива вредност књиге је и у чињеници да је, на првих 127 страна, аутор унео непознате податке о прошлости Срба - распрострањености у данашњој Мађарској и Румунији, староседелаштву у пределима северно од Саве и Дунава, у Далмацији, Лици и на Кордуну. Ту су и непознате чињенице о савезу Енглеске и Француске с Турском у 16. столећу, на основу чега су жртвоване Србија и Мађарска, да би Турци стигли на немачке (аустријске) границе и да би се, сталним турским нападима, Немцима онемогућило освајање колонија на другим континентима. Ту је и страшан податак да су Срби, устанцима - уз помоћ Аустрије, изгонили Турке, а да су Французи и Енглези Турке враћали, нападајући Аустрију на западним границама и шаљући Турцима помоћ преко Солуна! У уводу књиге су и подаци да Турци нису прогнали из Далмације и Крајине Хрвате, па тамо доселили Србе (како то пише у југословенским уџбеницима), него да су Турци, освајајући ове пределе, тамо затекли, само, Србе. Прве избеглице из Лике и Далмације у Аустрији, у 16. столећу, били су Срби. Аутор је расправљао и о српском и хрватском језику и први приметио да не постоји ''штоковски дијалект'' и да не постоји ''кајкавски дијалект'' - како су нас учили. У питању су само српски и хрватски језик. Хрвати су се свог језика одрекли и узели за књижевни српски, а прогласили су оба језика дијалектима - да би се могло рећи да је изабран један за књижевни, а да је други одбачен - што се чинило и у осталим земљама Европе. Али, српски и хрватски су удаљени међусобно као и било која два словенска језика. Проглашавањем српског језика за ''српско-хрватски'', па ''хрватско-српски'', па ''хрватски стандардни језик'', па - на крају - за ''хрватски језик'', каже аутор, само је једна од полуга у механизму геноцида хрватских државних творевина и великих сила над Србима.
ПРЕПОРУЧУЈЕМО
Судбина човека у савременом свету, Аутор: Николај Берђајев Судбина човека у савременом свету, Аутор: Николај Берђајев
Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи
АРБАНАШКА ЛИГА, Аутор: Миладин Бојић АРБАНАШКА ЛИГА, Аутор: Миладин Бојић
ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, Аутор: Драгољуб Р. Живојиновић ВАТИКАН И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ, Аутор: Драгољуб Р. Живојиновић
ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, Аутор: Епископ Атанасије ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА, Аутор: Епископ Атанасије
ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ РАТНА БИОГРАФИЈА 1941-1944, Аутор: Милош Тимотијевић ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ РАТНА БИОГРАФИЈА 1941-1944, Аутор: Милош Тимотијевић
БАЛКАН КАО СУДБИНА, Аутор: Ђурица Крстић БАЛКАН КАО СУДБИНА, Аутор: Ђурица Крстић
Супер повољно
Сребреничка подвала, Аутор: Ратко П.Шкрбић Сребреничка подвала, Аутор: Ратко П.Шкрбић
Гајење домаћих животиња, уз помоћ традиционалних знања, Аутор: Др ветеринарске медицине Милојко Урошевић Гајење домаћих животиња, уз помоћ традиционалних знања, Аутор: Др ветеринарске медицине Милојко Урошевић
Краљеубиство у Марсељу, Аутор: Јован Качаки Краљеубиство у Марсељу, Аутор: Јован Качаки
ИСТОРИЈА РЕЛИГИЈЕ, Аутор: Драган Протић ИСТОРИЈА РЕЛИГИЈЕ, Аутор: Драган Протић
Балканске успомене, Аутор: Василиј Штрандман Балканске успомене, Аутор: Василиј Штрандман
СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВИЋ 1920-1930, Аутор: Др Александар Д. Средојевић СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВИЋ 1920-1930, Аутор: Др Александар Д. Средојевић
Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку, документи
ДОСИЈЕ САРАЈЕВО, Аутор: Миливоје Иванишевић ДОСИЈЕ САРАЈЕВО, Аутор: Миливоје Иванишевић
Успешно додато у корпу.

Прегледај корпу     Настави куповину